Modern gyorsindító minialkalmazás az Ubuntu Linux rendszeren

Bizonyára minden felhasználónak megvannak a már jól bevált programindítási szokásaik - akár az asztali, akár a Unity parancsikonokról beszélünk - bizonyára sokan még nem is tudják mennyiféle nagyszerű lehetőség van még erre a napi szinten használatos tevékenységünkre. Ebből fogok bemutatni most egy - még fejlesztés alatt álló, de már kipróbálható - látványos lehetőséget.

A bemutatni kívánt segédprogram a Gnome-Pie megnevezést viseli - amely egy úgynevezett körkörös stílusú alkalmazásindító program a Linux rendszerekre.

Ez a menürendszer számos kis "tortaszeletből" tevődik össze - minden egyes szelet pedig további részekre bontható fel. A felhasználó billentyűlenyomásakor a hozzárendelt rész nyílik ki. Minden egyes rész aktiválásával pedig eldönthetjük milyen műveletet szeretnénk az adott résszel véghezvinni.

Érdemes az alábbi bemutató videót áttanulmányozni:

Gnome-Pie from Simon Schneegans on Vimeo.

1.) Letöltés és telepítés

Terminál-ból az alábbi parancssorok kiadásával töltsük le és telepítsük fel a Gnome-Pie segédprogramot:

sudo add-apt-repository ppa:simonschneegans/testing
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-pie

2.) Indítás és használat

Sikeres telepítést követően a telepített alkalmazásaink listájából máris elindíthatjuk - Gnome-Pie - továbbá a Ctrl+Alt+A billentyűkombinációk lenyomásával bármikor előcsalhatjuk.

A Gnome-Pie-t az alkalmazásikonjáról elindítva máris láthatjuk a jelenleg kialakított menürendszert - amit azonnal testre is szabhatunk. Továbbá érdemes a General Settings menüpontba is belépve alaposan körülnézni a további programbeli lehetőségek testreszabásához.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.